Vipps- og pengene var sendt!

Vipps- og pengene var sendt!

I dette innlegget skal jeg ta for meg plattformtjenesten Vipps og se på hva de gjør for å senke brukerens transaksjonskostnader. Lurer du på hva en plattformtjeneste er? Jeg har skrevet litt om det i en av mine tidligere innlegg, ta en titt.

Hva er Vipps? 

Vipps er en mobil betalingsløsning, hvor man enkelt kan overføre penger til hverandre. I 2015 lanserte DNB Vipps og har siden da utviklet flere ulike tjenester i appen. Vipps begynte med å kunne sende og motta penger med Vipps.

Per dags dato er det nå mulig å betale gjennom Vipps på internett, butikker, idrettsarrangementer, innsamlinger og mange lignende plasser. Det er også mulig å la kunder utføre faste betalinger og betale regninger med Vipps.

Vipps har nå også kommet med en nyhet! Norges første mobilappinnement!

Hvordan fungerer Vipps? 

Vipps fungerer enkelt gjennom en app. I appen er det mulig å sende venner penger, motta penger av venner, betale regninger, handle på nett og holde styr på regninger.

  • Dette gjør du enkelt ved å logge inn med din personlige kode.
  • Videre trenger du et telefonnummeret/nummer til personen/foreningen du øsnker å sende penger til.
  • Nå kan du sende penger, be om penger, handle på nett eller betale regninger.
  • Så enkelt er det.

Bildet lånt fra: https://haugesund-sparebank.no/2018/08/03/vipps-2-0-er-lansert/

Hvem kan bruke Vipps? 

Vipps er en tjeneste som blir brukt av mange. For å kunne logge inn i denne appen trenger du et norsk mobilnummer, BankID, norsk personnummer eller D-nummer, folkeregistrert adresse, norsk Visa-kort eller Mastercard.

Som nevnt tidligere kan appen brukes til utrolig mye. Appen er enkel og brukervennlig noe som gjør at de aller fleste klarer å bruke appen. Appen blir også brukt av flere fra den eldre generasjonen, noe som tyder på at appen er brukervennlig. De eldre er ofte glad i det gode gamle, og syntes det kan være skremmende å kunne sende og motta penger så lett til andre. Appen er designet med et enkelt design som gjør det lett å forstå hva man skal trykke på for å utføre de ulike handlingene i appen.

Appen til Vipps er så praktisk og enkel, at flere velger å knytte faste betalinger og fakturaer opp mot appen. Du får enkelt et varsel om en faktura som skal betales, og kan da velge å godkjenne betalingen i appen. Du slipper innlogging i nettbank, skrive inn kontonummer og det lange KID- nummeret. Det at de tilbyr denne løsningen fører også til at mange målgrupper benytter denne appen ofte, det er jo veldig deilig å ha alt på ett sted.

Fram til 2018 var det ikke mulig for barn under 15 år å benytte seg av Vipps. Dette er noe som ble tilgjengelig etterhvert som man så at det var et behov for flere. Denne versjonen til barn under 15 år kan ikke utføre like mange handlinger, som de over 15 år. Men er fortsatt en smart tjeneste for de under 15 år. I videoen under kan du se hva Vipps tilbyr de under 15 år.

Denne lanseringen tror jeg mange foreldre har satt stor pris på. Det gjør det enkelt å sende penger til barnet sitt når de trenger penger. Enten om de skal på kino, trenger penger til mat, eller kanskje de ikke har nok penger til å ta bussen hjem ?

Det er ikke bare privatpersoner som kan benytte seg av Vipps. Flere butikker og foreninger tilbyr nå betaling med Vipps gjennom kortterminal, i nettbutikker eller via en kode som enkelt tastes inn. Mobiltelefonen er noe de fleste alltid har med seg, derfor er det veldig praktisk at disse løsningene har kommet. Har du glemt bankkortet ditt og du har Vipps, vil du som regel alltid ha en mulighet for å betale for det du måtte ønske.

Hva gjør Vipps for å senke transaksjonskostnadene? 

De ressursene vi benytter oss av for å komme fram til det beste valget når vi skal kjøpe et bestemt produkt eller en tjeneste kalles for transaksjonskostnader. Disse kan deles inn i 6 ulike typer transaksjonskostnader (Krokan 2019, 71).

Søkekostnader 

Her bruker vi tid på å finne ut hvilke alternativer vi har. Krokan nevner at dagens søkekostnader er lavere enn tidligere, på grunn av vi i dag har en mengde med ulike søkemotorer som raskt finner svar på det vi måtte lure på (Krokan 2019, 72).Vipps er det største aktøren vi har i Norge innen den tjenesten de tilbyr, det er derfor naturlig at veldig mange vil velge å benytte seg av denne tjenesten. Vipps har derfor lave transaksjonskostnader her.

Informasjonskostnader

Her ønsker forbrukeren og få mer detaljert informasjon om tjenesten (Krokan 2019, 75). Vipps er en tjeneste som er lansert av DNB og er et norsk selskap. I 2018 hadde en million nordmenn har lastet ned appen, dette er med på å styrke tilliten til det norske folk. Vipps er en tjeneste som er veldig kjent i Norge, og du blir nesten sett rart på om du ikke har Vipps.

Forhandlingskostnader

Hvilke vilkår må vi forholde oss til? Hva koster produktet (Krokan 2019, 76)? Vipps er i de fleste tilfeller gratis å bruke. Skal man overføre beløp over 5000,- til en privatperson er man nødt til å betale ett gebyr. Når man overfører ett beløp over denne summen, avhenger gebyret ut ifra beløpet man overfører. De fleste overfører ofte summer under 5000,-, og da beløp under denne summen er gratis fører det til at flere velger å benytte seg av tjenesten. På denne måten holder Vipps transaksjonskostnadene nede.

Beslutingskostnader

Forbrukeren bestemmer seg for om de skal benytte tjenesten eller ikke (Krokan 2019, 77). Det finnes ikke mange andre tjenester som tilbyr det samme som Vipps tilbyr. Det er også som nevnt tidligere, veldig mange nordmenn som benytter tjenesten. Dette fører ofte til at flere velger å benytte seg av Vipps som tjeneste og holder derfor transaksjonskostnadene nede.

Evalureingskostnader

Når forbrukeren tar en vurdering om de er fornøyd med tjenesten eller ikke. Her ser vi på om forbrukeren fikk det de forventet. Vipps har en side i appen og på nettsiden deres som heter ris og ros, her er det mulig å komme med tilbakemeldinger. Ved at Vipps tar til seg tilbakemeldingene de får og fortsetter å utvikle seg, vil Vipps holde transaksjonskostnadene lave.

Tvangskostnader

Er vanligst i en situasjon hvor det foregår kjøp og forbrukeren ønsker å heve kjøpet, hvis forbrukeren ikke er fornøyd med produktet eller tjenesten (Krokan 2019, 79). Vipps er en gratistjeneste og det vil derfor ikke være noen tvangskostnader knyttet direkte til Vipps. Dersom det skulle være behov for hjelp eller andre tjenester er det mulig å kontakte kundeservice på e-post og telefon, for å få hjelp.

Oppsummering

Vipps er en plattformtjeneste som fungerer veldig bra for oss forbrukere. Det er tydelig at Vipps er en markedsleder innen for sin tjeneste. Det kommer også tydelig fram at Vipps jobber med å senke transaksjonskostnadene, og gjør det enkelt for oss å benytte oss av tjenesten. Ved at Vipps jobber med å senke brukernes transaksjonskostnader vil Vipps få stort utbytte av dette. De fører til at mange kommer til å benytte seg av deres tjeneste framfor andre, ved at alt legges til rette for en brukervennlig tjeneste. Skal du betale for en vare på nett eller i butikk, vil det om ikke alt for lenge være enklere for oss forbrukere å betale med Vipps enn bankkort.

 

Kilder

https://www.vipps.no

https://www.vipps.no/produkter-og-tjenester/privat/mobilapponnement/mobilapponnement/

https://www.vipps.no/om-oss/vi-vil-bli-bedre/

https://www.dnb.no/dnbnyheter/no/din-okonomi/du-vil-ikke-tro-hvor-mange-som-har-lastet-ned-vipps

https://shifter.no/nyheter/bruken-av-denne-vipps-tjenesten-har-eksplodert-sjefen-mener-den-kan-bli-like-populaer-som-betaling—allerede-i-ar/201166

Krokan, Arne. 2019. «Nettverksøkonomi.»  Nettverksøkonomi – digitale tjenester og sosiale mediers økonomi, av Arne Krokan. Oslo: Cappelen Damm akademisk.

 

One thought on “Vipps- og pengene var sendt!

  1. Dette er veldig bra, og lett forklarlig! I tillegg: 10 poeng for catchy tittel! Bra jobba, Emilie 🙂

    Kunne du kanskje snakket litt konkret om hva en plattformtjeneste er, og hvorfor det er en verdifull forretningsmodell? Og kunne du kanskje reflektert litt mer over Vipps sitt utbytte av å senke brukernes transaksjonskostnader? Hvor kommer eventuelt nettverkseffekter inn i bildet når vi snakker om dette?

    du er flink, og det er så gøy å følge deg 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn