Vi kommer til å betale med bitcoin

Vi kommer til å betale med bitcoin

Hva er blokkjeder og hva er bitcoin? Vil det kunne løse samfunnets urforinger? Dette noe vi kommer til å se nærmere på i dette innlegget.

Hva er blokkjeder? 

Blokkjeder er noe som kalles for noe så enkelt som en logg. Loggen består av flere blokker med informasjon, derfor navnet blokkjeder. Disse blokkene inneholder informasjon, denne informasjonen kan alle i kjeden ha tilgang til. Blir det lagt inn nye elementer eller endringer vil kjeden få beskjed om det. Disse endringen må godkjennes av alle parter, for at prosessen skal fortsette. Vi har derfor ikke et behov for en tredjepart som godkjenner transaksjoner.

En blokkjede kan alltid leses, men ikke forandres. Fordelene med det er at det skaper en trygghet, da det ikke er mulig å manipulere eksisterende og tidligere data. Blokkjeder fører derfor til en tillit som tidligere ikke har eksistert innenfor transaksjoner.

Denne videoen forteller kort og enkelt hva en bokkjede er, ta en titt!

Kryotovaluta er et eksempel på penger som brukes til kjøp og salg på internett. Her signeres enkelt transaksjonen digitalt og lagres i en blokkjede. Istedenfor å bruke en bank.

Hva er bitcoin? 

For at vi skal klare å forstå teknologen bak blokkjeder er vi nødt til å forstå hva bitcoin er. 

Bildet er tatt av VIN JD fra Pixabay

Her ser vi punkter som tar oss gjennom hvordan en transaksjon gjennomføres: 

  • Sende transaksjonerSender en transaksjon i bitcoin med via en nettside eller app. Denne transaksjonen sender en beskjed ut i bitcoin-nettverket. Bitcoin har en full kopi av hele regnskapet. Alle som mottar transaksjonen, oppdaterer sin kopi og sender beskjeden videre.
  • Validere transaksjonenNår en aktør mottar en transaksjon må man gjøre to ting. Det er viktig å sjekke at beskjeden kom fra rett person og sjekke at personen har pengene som han ønsker å sende.
  • Digital signering– For å være sikker på at transaksjonen kom fra rett person benyttes noe som heter offentlig nøkkelkryptografi. Her får man et passord som man benytter til å generere en gyldig signatur. Minster man passordet, vil man miste tilgangen.
  • Transaksjonskjede- Nå har vi sjekket at personens signatur er gyldig og kan dermed sjekke at han har de pengene som han ønsker å sende. Dette føres inn i en transaksjonskjede.
    Å være eier av en bitcoin er altså å ha et passord tilhørende en konto som er i enden av en transaksjonskjede – noen har sendt en bitcoin til deg, uten at du har sendt den videre“.
  • Oppgjør- Når man har en transaksjonskjede, har man et oppgjør hvis man kan sortere hendelser i tid.

Bitcoin er ikke det samme som en blokkjede, men en anvendelse av blokkjede. Bitcoin settes opp ved å kombinere teknologi og spillteori, slik at blokkjeden blir sikker og uten mellomledd.

“Uten en løsning kan man sende ut to motstridende transaksjoner som refererer til samme bitcoin. Disse beskjedene vil kunne nå ulike aktører i nettverket i ulik rekkefølge, slik at det vil oppstå uenighet om hvilken av transaksjonene som er den gyldige, og hvilken som er den ugyldige. Uten en sorteringsløsning vil derfor nettverket bryte samen.”

I 2008 kom en anonym person eller gruppe som heter Satoshi Nakamoto med en løsning. Løsningen fungerer ved at validerte transaksjoner pakkes sammen i blokker. I en blokk kan det ikke være to transaksjoner som refererer til den samme bitcoinen. Begynner noen å tukle med en gammel transaksjon, vil blokkjeden bli ugyldig og brytes. Det er enkelt å jukse med gamle transaksjoner, ved å lage alternativ kjede og presentere den til nettverket og insistere på at det er denne kjeden som er den riktige. For å klare å hindre dette var man nødt til å ha en mekanisme som sikret enighet om hvilken kjede som faktisk er den riktige.

“Løsningen som Nakamoto kom opp med, var å gjøre det kostbart å stemme ved å benytte proof of work. Det fungerer slik at man må løse et vanskelig problem før en ny blokk kan legges til i kjeden. Det er lett å verifisere at problemet er løst, men vanskelig å løse det. 

Blokkjeder har derfor en viktig funksjon i bitcoin, men det er bitcoin som er teknologien bak blokkjede.

Vil det løse samfunnets utfordringer?

Dagens samfunn står overfor en rekker med utfordringer. Vi er et samfunn med manglende tillit til organisasjoner og myndigheter, et samfunn med mye korrupsjon og hvor det i stor grad er mangel på tillit til tredjeparter. Norge er ikke ett av de landene hvor det er stor mangel på tillit og mye korrupsjon, men det finnes tendenser her og.

Bitcoin kan være med på å løse noen av disse utfordringene. Bitcoin har hatt en enorm vekst som en investerings- og betalingsløsning. Med bitcoin trenger du ikke være avhengig av å spørre om lov for å overføre penger. Du kan enkelt overføre penger til hvem du vil, så mye du vil og når du vil. Det er også rimeligere og raskere å utføre betalinger over grenser med bitcoin. Nettopp fordi verdien ligger i selve bitcoinen. Kryptovaluta lagrer penger i en blokkjede, og ikke i en bank.

Bitcoin er både knappere enn gull, lettere å overføre, mer delbart og potensielt like holdbart. Flere ser derfor på bitcoin som en overlegen form for penger som vil kunne bre om seg i markedet og vokse frem til å bli dominerende over tid. Om de får rett eller ikke, vil tiden vise, men til nå er det ingen tvil om at bitcoins vekst i både verdi og utbredelse har vært formidabel, men fra et lavt startpunkt.

I dag, stoler vi på at bankene har full kontroll på alle transaksjoner, og at pengene våres står trygt i banken. Etterhvert vil det bli mer og mer naturlig at flere begynner å benytte seg av bitcoin. Dette fører til at likviditeten styrkes, vekslingskurser vil synke og det vil bli mere lønnsomt for folk å benytte bitcoin til å utføre en betaling. Kryptovaluta og blokkjeder gjør det mulig å utveksle penger med folk over hele verden, like enkelt som vi i dag utveksler en melding.

Ett eksempel på at folk begynner å benytte bitcoin til å utføre betalinger er denne artiklene som ble publisert 1. januar 2021. Russell Okung blir den første pro-idrettsutøveren som blir betalt i Bitcoin. 

Konklusjon

Det er tydelig at kryptovaluta og blokkjeder har kommet for å bli. Flere store aktører staser mye penger på å utvikle nye løsninger og satse på akkurat dette. Det er en stor fordel at transaksjonshistorikken kun kan bli lest og ikke endret. Denne reisen har såvidt begynt, og det er umulig for oss å se for oss hvordan verden vil se ut 10 år fram i tid. Det blir spennende å henge med på denne reisen.

Tror du at du kommer til å betale med bitcoin om noen år?

 

Kilder

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/audit/articles/blokkjede-revisjon-revolusjon.html

https://www.magma.no/bitcoin-og-blokkjede-en-introduksjon

https://zephyrnet.com/no/Beincrypto-ukentlig-kryptonyhetsomgang-1.-januar-2021/amp/

https://inevo.no/blogg/en-praktisk-innforing-i-blokkjede-og-kryptovaluta/?fbclid=IwAR3jzsiH9YXpCm5dvG5p8qlHip2te8XlSlUbWDh1LvUkErKObfLcPwByugU

One thought on “Vi kommer til å betale med bitcoin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn