Vi må tenke nytt og løfte blikket

Vi må tenke nytt og løfte blikket

Første del av kurset med Arne Krokan er nå over, og jeg sitter igjen med mye kunnskap. Dette kurset har klart å pushe meg utenfor komfortsonen, det var ikke så ille som jeg så for meg at det skulle bli. Jeg har blitt “tvunget” til å sette meg inn i nye temaer som har gitt meg god læring og ny innsikt.

Vi har blant annet lært om digitale plattformer, kunstig intelligens, VR og AR, 3D-printing, blokkjeder, filterbobler og ekkokammer. I dette innlegget vil jeg se på noen av temaene jeg syntes har vært mest interresante og viktige.

Hvilke konsekvenser har muliggjørende teknologier for samfunnsutviklingen?

Det som fanget min interesse mest var temaene kunstig intelligens, VR og AR og hvordan disse muliggjørende teknologiene kommer til å endre verden og samfunnsutviklingen. Disse teknologiene kommer til å bli en helt normal del av hverdagen om noen år. Per dags dato høres det kanskje skremmende ut at mange av de menneskestyrte jobbene kommer til å bli byttet ut med roboter og andre teknologiske løsninger. Men etter dette kurset, har jeg forstått at det er faktisk sånn det kommer til å bli. Selv om det er vanskelig å kunne se for seg.

Arne har snakket mye om hvordan kunstig intelligens kommer til å ta over jobber og skape nye jobber. Jeg skrev et innlegg om selvkjørende biler og det er tydelig at mange kommer til å miste jobben sin som sjåfør når vi får de selvkjørende bilene på veien. Dette er bare ett eksempel på jobber som vil bli erstattet av kunstig intelligens.

Det fikk også meg til å begynne å tenke litt, jeg jobber selv i sportsbutikk og kan innrømme at jeg innimellom har tenkt tanken på hvordan bransjen vil være om noen år. Men etter forelesningen til Arne har jeg begynt å tenke enda mere på akkurat dette. Vil det være behov for en fysisk sportsbutikk om noen år? Eller har teknologien kommet så langt at det har kommet nye og bedre løsninger.

Personlig tror jeg at de aktørene som klarer å kombinere kunstig intelligens, netthandel, fysiske butikker og sømløs handel på en bra måte er vinnerne i fremtiden. Det er ikke alltid slik at svaret er sort hvit og at det ene utelukker det andre, men ett godt samspill er ofte det beste. Dersom netthandelen klarer å spille kjøpmannen god så har de sammen fått til noe bra. Men dette er lettere sagt en gjort og krever at man tenker langsiktig og setter av midler.

Ett eksempel på at butikker allerede er erstattet med kunstig intelligens er Amazon Go. Videoen under viser hvordan personalet er blitt erstattet.

Det er selvfølgelig behov for at noen fyller på hyller, sjekker dato på varer og sørger for at butikken ser bra ut. Etterhvert vil det helt sikkert finnes roboter og systemer som sørger for at butikkene ikke er avhengig av et eneste menneske i butikken, for at den skal gå rundt. Jeg ser for meg at om noen år har noen land allerede begynt å operere med kun selvbetjente matbutikker. Men, dette er bare en start.

VR og AR var et tema jeg hadde hørt litt om før vi hadde kurset til Arne, men jeg var ikke klar over hvordan det har utviklet seg. Jeg hadde hørt om at folk brukte VR-briller til å spille dataspill, men det var det. Jeg har skrevet innlegget VR og AR kommer til å forvandle veien frem til kjøp, det er verdt å ta en titt på.

Som nevnt i innlegget er det mulig å teste briller hjemme i stuen ved hjelp av denne teknologien, det er skremmende å tenke over. For jeg vet at det er bare en begynnelse på hvor denne veien tar. Om 5-10 år er det kanskje ikke behov for optikere? Det er stor sannsynlighet for at du snart også kan ta synstest hjemme i stuen eller kanskje kun ved hjelp av en maskin.

Det samme gjelder nok også bilselgere, jeg personlig har tenkt “hvem kjøper en bil uten å prøvekjøre den først?”. Men også der skjer det allerede store endringer. Det er mange som sitter over nett og designer bilen sin slik de ønsker og deretter bestiller de bilen, uten å ha testet eller sett på den i virkeligheten. I innlegget mitt om VR og AR viste jeg også til at Audi har kommet med bilsimulator, det er allerede nå muligheter for å prøvekjøre biler, uten å sitte i den fysiske bilen.

Eksemplene jeg har kommet med nå er få eksempler på hvordan den digitale verden endrer seg. Mennesker blir erstattet med roboter og andre ting som gjør arbeidet våres bedre, rimeligere og raskere enn det vi selv får til. Vi er derfor nødt til å begynne å tenke nytt for å klare å henge med.

Oppsummering

Det er lett å tenke utfordringer om temaer som er i nåtiden og nære problemstillinger, men når man klarer å løfte blikket og se «verden» fra ett «helikopterperspektiv» så åpner det seg mange dører. Jeg har måttet løfte blikket en del for å klare å se for meg nye scenarioer og muligheter. Det er uendelig med muligheter hvis man klarer å trykke på de rette knappene. Og det at man må tenke nye og fremtidige temaer gjør at man også ser at det er mange muligheter for å skape nye markeder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn