Sier ikke Trump sin utestengelse av Twitter nok?

Sier ikke Trump sin utestengelse av Twitter nok?

I dette innlegget skal vi se hvilke roller sosiale medier og digitale plattformer kan ha hatt under stormingen av den Amerikanske kongressen.

Stormingen av den Amerikanske kongressen 6. januar

Flere hundre demonstranter tok seg inn i den Amerikanske kongressen 6. januar. Dette var samme dag som Joe Biden ble erklært president. Fire menneskeliv gikk tapt og det ble funnet to rørbomber i bygget.

Tidligere president Donald Trump skal ha postet flere innlegg på Twitter hvor han har kommunisert ulike meldinger hvor han har oppfordret sine tilhengere til møte opp i Washington DC 6. januar. Han frontet ikke at det skulle utøves vold og at kongressen skulle stormes, men han la opp til det. Han skal også ha holdt en tale 10 minutter før angrepet, hvor han skal ha oppfordret tilhengerene sine til å marsjere mot Kongressen (Nrk).

Her er noen av Trump sine meldinger på Twitter.

Bildet er hentet fra NRK

Vi har blitt avhengig av sosiale medier 

Sosiale medier og digitale plattformer vokser og vokser, de spiller en sentral rolle i våre liv og i samfunnet. Vi får varsel på telefonen når det skjer noe, og føler at vi må følge med på de ulike plattformene for å henge med. “Jeg skal bare sjekke”, er en tanke vi ofte får. Sosiale medier har blitt som en vane for oss, vi kan sammenligne det med rus. Noen er avhengige av rus, mens andre er avhengige av dopaminfølelsen vi får av disse plattformene (nettavisen).  

Sosiale medier påvirker oss mer enn vi selv er klar over. Det kan brukes til så mye, du kan dele tips, informasjon, nyheter, personlige ting, humor og mye mye mer. Dette er nok også mye av grunnen til at vi bruker mye tid på de ulike plattformene for å underholde oss, følge med og for tidsfordriv.

Flere kjente personer tar også i bruk digitale plattformer for å fronte sine meninger og kampanjer. Videre deler kanskje ulike aviser deres budskap videre og de får gratis PR. De vet de har mye makt og stor påvirkningskraft, de ses ofte på som personer med sterke stemmer. Disse kjente menneskene gjentar ofte sine meninger og budskap og repeterer det mange ganger. På denne måten blir lett påvirket.

Har sosiale medier skyld i angrepet? 

Så hvis vi skal se på om sosiale medier kan ha vært med på å påvirke angrepet på kongressen 6.januar, vil jeg si at angrepet ville nok ikke blitt gjenomført om det ikke var for sosiale medier.

Trump var en tydelig bidragsyter ved bruk av digitale plattformer, han har en stor følgerbase der, og han er klar over at han flere tilhengere som ikke var enige i resultatet ved valget. Informasjon på sosiale medier sprer seg utrolig fort, spessielt for de som allerede har stor interesse av Trump og presidentvalget. De vil få større tilgang til denne informasjonen enn noen som ikke har like stor interesse.

En slik demonstrasjon kan også bli enda større gjennom sosiale medier, da det ikke er like lett å ha kontroll over hvor mange som får med seg informasjonen. Det går også an å se på det litt som hviskeleken, det første som blir kommunisert stemmer godt, men etterhvert som historien blir kommunisert videre vil det alltid bli endringer i historien. Og i dette tilfellet har det kanskje blitt litt mere voldsomt enn det man så for seg i utgangspunktet.

Photo by John Cameron on Unsplash

Twitter valgte å utestenge Trump fra Twitter, noe som kanskje sier nok om hvor stor påvirkningskraft digitale plattformer har.

 

Kilder:

https://www.nettavisen.no/livsstil/dette-skjer-med-hjernen-din-nar-du-bruker-sosiale-medier/s/12-95-3424027958

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

https://www.nrk.no/nyheter/storming-av-kongressen-1.15316109

One thought on “Sier ikke Trump sin utestengelse av Twitter nok?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn